אחד השיעורים המוקדמים בנטורופתיה מדבר על מנגנונים משמעותיים בבריאות האדם ושיבושים נפוצים במנגנונים אלה. אחד המנגנונים המשמעותייים ביותר הינו מנגנון ייצור החומצה בקיבה.
חומצה זו חשיבה להמון דברים:
עיכול תקין של חלבונים - אבני הבניין המרכזיות של הגוף שלנו
חסימה של כניסת טפילים למערכת העיכול (אין פתרון מושלם לזה אבל הקיבה היא המחסום הראשי)
איפשור ספיגה של מרכיבים חיוניים רבים. מינרלים מרכזיים כמו מגנזיום, סידן וברזל, B12 ועוד
עידוד הפרשת שאר מיצי העיכול - בעיקר בתריסריון (מיצי לבלב, כיס מרה וכבד)
עוזרת לפרק מולקולות גדולות למרכיבים יותר קטנים ולכן חיונית להמשך תהליך העיכול
גם אם השורות הללו נראות לא משמעותיות במבט ראשון, תזכרו שלמינרלים שתלויים בחומציות הקיבה יש תפקידים רבים בגוף (בניית עצמות, הפעלת שרירים, תפקוד תקין של מערכת העצבים, בניית דם ועוד פעולות רבות), ל B12 לבד יש השלכות בכל חלוקת תאים בגוף, בבריאות מערכת העצבים ויכולות רבות שקשורות אליה (זכרון, ריכוז, שליפה), אין תא בגוף שלא זקוק לחלבון ותהליך העיכול כולו זקוק להשפעות הישירות והעקיפות של חומצת הקיבה.
במילים אחרות, זה לא מקרה שאני מכנה את חומצת הקיבה ה"מפסק הראשי" ... כשיש נפילה בייצור חומציות בקיבה המון המון תהליכים יכולים להשתבש.
זו הסיבה שמאוד חשוב לבדוק את רמת החומציות היכן שיש ספק למצב לא תקין.
בדרך כלל, ברפואה המודרנית, נהוג להניח כי רוב בני האדם סובלים מעודף של חומצה בקיבה. הניסיון שלנו מהשלושים שנה האחרונות מוכיח שהמצב הפוך. באלפי הבדיקות שערכנו זיהינו אולי שני מקרים של עודף ייצור של חומצה בקיבה. עוד כמה מקרים בודדים שבהם החומציות הייתה תקינה כל השאר היו מקרים של תת חומציות בקיבה!
איך בודקים את רמת החומציות בקיבה? בשביל זה הסרטון למעלה. את ההנחיות שאנו נוהגים לתת למטופלינו בכתב אוסיף כאן למטה לגיבוי ולמי שאין אפשרות לצפות בסרטון מסיבה כלשהי:
שלב I
יש לשתות מיץ מלימון שלם סחוט טרי בתוך כוס מים (עם קש) במהלך ארוחה חלבונית פעם אחת (קטניות / ביצה לצמחונים או אפשר גם עוף לאוכלי הבשר – דג או מוצרי חלב לא מומלצים לבדיקות אלה). יש לשתות את מיץ הלימון לסירוגין עם האוכל ולא בבת אחת.
אם מרגישים חמימות מוגברת בבטן / אי נוחות / צרבת וכדו' יש להפסיק ולדווח*. (פירוש הדבר שיש כנראה בעיה כלשהי הדורשת התייחסות).
במידה והתחושה נייטרלית או אף טובה יש לעבור למחרת לשלב II
שלב II
יש לשתות כף חומץ תפוחים / חומץ אורז בתוך כוס מים (עם קש) במהלך ארוחה חלבונית.
אם מרגישים חמימות מוגברת בבטן / אי נוחות / צרבת וכדו' פירוש הדבר שככל הנראה חומצת הקיבה תקינה.
אם מרגישים טוב / נייטרלי פירוש הדבר שיש כנראה מחסור בחומציות בקיבה.
בכל מקרה יש לדווח על התוצאה ולפעול על פי ההנחיות שניתן בטלפון, במייל או בפגישה הבאה.
* בכל מקרה של אי-נוחות נא לשים לב לתחושה, לעצור ולדווח כמה שיותר במדויק: מה הרגשת, איפה במערכת העיכול, מתי, לכמה זמן, עוצמה וכו'. אם התגובה לא ברורה יתכן ונמליץ לחזור על הבדיקה למחרת. הדיוק יעזור לנו לכוון את הטיפול בצורה הטובה ביותר.
תפריטים לדוגמה לארוחות שמתאימות לבדיקת חומצת קיבה
את הבדיקה מומלץ לבצע בארוחת צהריים, בזמן שמערכת העיכול בשיא התפקוד שלה. בנוסף לרעיונות המוצעים כאן, חשוב שיהיו גם ירקות טריים (נפרדים או בסלט) ו/או מבושלים.
חשוב שבאותה ארוחה יהיה מספיק נפח כדי שאחרי כל לגימה מהלימון או החומץ יהיה גם ביס מהאוכל.
לא מומלץ שאותה ארוחה תכלול:
מרק - בשל נפח הנוזלים
בטטה, תפוח אדמה או תירס – כי אלה עמילנים מרוכזים שלא מומלץ לאכול ביחד עם חלבון מרוכז
חלב או מוצריו – כדי לא ליצור "גיבון" בקיבה
דגים – כי הם נוטים לספוג את הלימון או החומץ ובכך לבלבל את תוצאות הבדיקה.
אז מה כן?
להלן מספר דוגמאות, בהתאם להנחיות הכלליות שקיבלתם לתזונה המותאמת לצרכיכם.
בתפריט טבעוני (המרכיב החלבוני של הארוחה – לזכור להוסיף ירקות מבושלים / טריים לפי ההנחייה למעלה):
- קוביות טופו עם ירקות מוקפצים/אפויים (אפשר להוסיף למוקפצים גם נודלס מקמח מלא כלשהו)
- מג'דרה מאורז מלא ועדשים, עם ירקות מבושלים
- קינואה עם אפונה וגזר (בלי בטטה...)
- פולי חומוס עם בורגול
בתפריט צמחוני:
- חביתת ירק עם טוסט מלחם מלא + ירקות טריים / מבושלים או שילוב + דגנים מלאים / קטניות
- פשטידת ירקות עם ביצים (ללא גבינה) + ירקות טריים / מבושלים או שילוב + דגנים מלאים / קטניות
בתפריט בשרי:
- עוף (או בשר אחר) עם ירקות טריים/מוקפצים/מאודים/אפויים ודגן מלא
שלום וברכה
תודה על המידע!
אני מאובחנת עם דלקת אוטואימונית שגורמת לתת חומציות בקיבה
ויש לי כאב פעמים רבות בבטן תחתונה בצד שמאל לאחר אכילת חלבי - ונבדקתי לרגישות ללקטוז - והתשובה שלילית
יש קשר בין כאב בטן מאכילת חלבי לבין תת חומציות?
תודה תודה!!!
שלום רב,
אשמח להבין את הענין הבא.
עד כה הבנתי שעודף חומציות בקיבה וכן תת חומציות שניהם לא טובים. זאת אומרת שמי שמנסה על דעת עצמו להרבות במאכלים שמרבים מיצי עיכול מוך אז'נדת בריאות - יכול לפגוש עצמו גם עם עודף, שזה גם לא טוב ? האם זה נכון ?
שאלה נוספת: האם יש קשר בין עודף חומציות בקיבה לבין מה שנקרא גוף חומצי או דם חומצי. כלומר כשאנחנו שומעים על כל מיני מוצרים שהם טוביפ לבריאות כי הם נוגדי חמצון, כמו כורכום ג'ינג'ר קנמון כלרופיל שום וכו' וכו'. ואנחנו מרבים לצרות מהם כדי להיות יותר בריאים - האם אנחנו טועים כי יתכן ואנחנו מרבים את חומציות הקיבה - שזה לא טוב לה ? או שאין קשר בין 2 החמצונים…
הי חן יקר :)
תודה רבה על התגובה!!
אם מתאים, אשמח להבין -
מה מאפשר לחומציות הקיבה להיות תקינה או לחילופין מה פוגע בה?
תודה רבה מראש 💛
הי לכם יקרים,
תודה רבה על כל הטוב שאתם מעניקים!!
תוכלו בבקשה לשפוך אור על הקשר שבין חומציות הקיבה לבין חומציות - בסיסיות בשאר הגוף - דם/ שתן/ רוק וכו'? תודה !!